Kezdőlap
Bemutatkozó
HÍRLEVÉL
Harmónia-ajándék
AKCIÓ
Tevékenységeink
Állapotfelmérés
Bach-virágterápia
Csontkovácsolás
Svédmasszázs
Meditációs oldás
Bioharmonizálás
Fülakupunktúra tűmentesen
Földsugárzásmérés
Vitamin-bemérés
Kiemelt témáink
Fogyni vágyóknak
Cigit elhagyóknak
Babára vágyva
Kismamáknak
Rezgések...
Tréningek
Elérhetőségeink
telefon
képek
rólunk
Kedvenceink
Könyvek
Idézetek
Honlapok
 

A FÜL,

ILLETVE A KÉZ- ÉS A LÁBFEJ

TERÁPIÁS PONTJAINAK TŰMENTES KEZELÉSE:


MÁGNESGOLYÓKKAL, MAGVAKKAL, MOXÁVAL ÉS ELEKTROMOS INGERLÉS SEGÍTSÉGÉVEL


A hagyományos kínai akupunktúra és akupresszúra egyik legfontosabb eleme a fül területe, használata Kínában több mint 4000 éves múltra tekint vissza. A különböző szervek és meridiánok stimulálása ez esetben a fülkagyló területén található pontokon keresztül történik.


A hagyományos keleti orvoslás szerint a meridiánok csatornái a fülben futnak össze, így a fülakupunktúrás pontok stimulálása feloldhatja a meridián áramlását gátló blokádokat.


A modern nyugati orvostudomány magyarázata szerint a fül bizonyos pontjainak ingerlésével létrejövő elektromos impulzusok az agyi reflexközpontokba jutnak és az ingerület a megfelelő idegpályákon keresztül onnan továbbítódik az érintett szervhez.


A kézfejen, lábon és a fülkagylón lévő akupunktúrás és egyéb (pl. SU-JOK) kezelési pontok mindegyike egy adott testrész egészségi állapotát tükrözi. Például ha egy kifejlett embriót rajzolunk a külső fülre fejjel lefelé állítva, akkor kaphatunk egy térképet, ahol a testünk minden része reprezentálódik, így gyakorlatilag bármely testrész, szerv problémája kezelhetővé válik.


A testfelület aktív pontjainak ingerlése (Akupunktúra, akupresszúra) már a régi kínai gyógyászatban is, csakúgy mint napjainkban, a tűszúráson kívül számos egyéb módon elvégezhető volt.


Az ősi időkben ezen tűmentes módszereket inkább meghatározott betegségtípusoknál alkalmazták, a mai modern időkben használatuknak számos egyéb indoka, oka is van. Például sokan nem szeretik megszúratni magukat, így számos olyan módszer kidolgozásra került, melyek "képesek áthatolni anélkül, hogy behatolnának".*


A közös vonás mindezen módszerekben az, hogy az "arra legrátermettebb helyeken", az akupunktúrás, akupresszúrás, vagy egyéb fő (pl. SU-JOK) pontokon közvetítik a szervezetnek a harmonizáló impulzusokat.


Közülük a legősibb, ma is széles körben használt módszer a moxa (moxibuszció) valamint a növényi magvak (pl. Vaccaria magvak), a legmodernebbek pedig a mágnesgolyók (pl. Tsu-Bo) és az elektroakupunktúra (elektromos pont stimuláló készülék), továbbá léteznek még egyéb speciális lézer- és ultrahangos akupunktúrás eljárások is.


MOXA


A moxibuszció elnevezés eredetileg a japán "moguza"=égő növény szóból származik. A gyógyító eljárás lényege abból áll, hogy az egyes aktív bőrpontok felett valamilyen formában gyógynövényrészeket égetnek el. Hatásának lényege ugyanaz, mint a tűszúrásos gyógymódoknál: az energetikai állapotot hivatott helyreállítani.

Az égő növények (Artemisa Vulgaris=feketeüröm) általában főleg két kóros energia-állapotban segítenek:

- akkor, ha hiányzik az energia valamely energiapáholyban, s ezt szálítja a moxa jótékony hője, vagy

- amikor a már behatolt káros energiát - hideget, nedvességet - "égeti meg a moxatűz."


MÁGNESGOLYÓK VAGY NÖVÉNYI MAGVAK


A fül-akupresszúra és a napjainkban egyre inkább elterjedő dél-koreai SU-JOK (Su=kézfej, JOK=lábfej) terápia nagyon kedvelt területe az apró ingerlők megfelelő pontokra történő felhelyezése. Ez történhet apró mágnesgolyókkal (Tsu-bo), vagy pl. picike kínai tinószegfűmaggal (Vaccaria magvak) is felragasztva.

Lehetőség nyílik így az otthoni plusz terápiára is, hiszen a leragasztott "ingerlőt" az illető meghatározott előírás szerint otthon is nyomkodhatja a még nagyobb hatás eléréséért.


ELEKTRO-AKUPUNKTÚRÁS TERÁPIA


Az akupunktúra igazi forradalmasítását az utúbbi években a modern technikák bevezetése jelentette, így például: a magnetikus, elektromos, lézer- és ultrahangos akupunktúráé. Mindezekben közös, hogy - rendszerint tűk alkalmazása nélkül - energiát juttatnak a szervezetbe, illetve a meridiánokba.

A Qi (csí)-áramlás szabályozásának ezen új módszerei számos előnnyel rendelkeznek.


A kezelések gyorsabbá, kényelmesebbé váltak. Nincs fájdalom, vagy egyéb, tűszúrás okozta kellemetlenség, melléksérülés, fertőzés. Több energia vihető be ily módon, sőt bizonyos kórképekben az új technikák hatásosabbaknak is bizonyulnak. További előnyük, hogy olyan - fertőzött, ekcémás, sérült - bőrterületek fölött is lakalmazhatók, ahol a hagyományos tűszúrásos kezelés nem kivitelezhető.


Mindezek egyik legnépszerűbb formája az elektromos akupunktúra, ahol az energiaforrás természetesen az elektromos áram. Egy speciális készülék az akupunktúrás pontokat a kezelő segítségével felismeri, majd mikroáramú terápiával meghatározott ideig kezeli.


SPECIÁLIS KEZELÉSI LEHETŐSÉGEK


Az általános energetizálás és harmonizálás mellett kiemelendő, hogy a fülön meghatározott pontok kombinációját kezelve csökkenhet az éhségérzet, a méregtelenítő szervek aktiválódnak, felgyorsul az anyagcsere, ezért rendkívül ajánlott fogyókúránál kiegészítő kezelésként.


Mindemellett harmonizálja a vegetatív idegrendszert, ami az egyént kiegyensúlyozottá, nyugodtabbá, kevésbé feszülté teszi, és elősegíti a jobb alvást, ezen túl még fájdalomcsillapító (menstruációs- és ízületi fájdalom) és izomlazító hatása is van.


Szenvedélybetegségek kiegészítő kezelésére (alkoholizmus, dohányzás) kiválóan alkalmas, mivel a megvonással járó tüneteket jelentősen csökkenti.(*Dr. Simoncsics Péter: Az akupunktúra csodája c. alapján)